Verbreed je blik

De eerste indruk bepaalt vaak de richting die je met een zaak op wil. Daar is op zich niks mis mee. Je kunt ook niet om de eerste indruk heen. Maar wat er daarna gebeurt, daar zit ‘m vaak de kneep. Ons brein is behoorlijk vasthoudend daar waar het de eerste indruk betreft. We zijn zo geprogrammeerd dat we daarna voornamelijk op zoek gaan naar datgene wat die eerste indruk ondersteunt en onderschrijft; de zogenaamde confirmationbais.

Om een objectieve blik te houden in complexe vraagstukken is het van belang dat we onze eerste indruk ombuigen naar een hypothese en vervolgens op zoek gaan naar informatie die het tegendeel bewijst. Pas als die ontbreekt, heeft je eerste indruk een langere houdbaarheidsdatum dan het moment waarop die is ontstaan.

Bij besluitvorming in een groep of team is het voor objectieve beeldvorming in complexe zaken van essentieel belang dat iedere deelnemer onbelemmerd en onbevooroordeeld zijn of haar mening kan geven omtrent een voorliggend vraagstuk of hypothese. Ongeacht rangen, standen en ervaringsjaren. Complexe vraagstukken vragen om inzichten vanuit verschillende perspectieven en uitgestelde oordelen. In mijn trainingen waar ik *Visual Thinking Strategy inzet, merk ik dat de deelnemers samen tot meer- en betere oplossingen komen door onbevooroordeeld naar elkaar te luisteren, goed te observeren en hun oordelen op te schorten. Het is daarbij de kunst de roep van het ego om gelijk te krijgen, het zwijgen op te leggen.
Een dergelijke overlegstructuur is niet altijd even vanzelfsprekend als de groep niet steeds uit (functioneel) gelijken bestaat. Ego's zitten in de weg en onzekerheden ook. En dat is heel erg zonde, want een brede blik en verscheidenheid in perspectief in complexe vraagstukken zorgt doorgaans voor meer- en kwalitatief betere oplossingen. 

*Wil je meer weten over Visual Thinking Strategy? Kijk dan op mijn site naar de training: (De) kunst (van het) kijken